15 Ağustos 2017 Salı

Bulut Sistemleri, Bireysel ve Kolektif Mahremiyet

E-Devlet platformundaki Yandex açığından bahsettiğimde bazı arkadaşlar bunu benim kişisel pimpirikliğime yorumladı. Halbuki öyle değildir.

Sosyal medya ve bulut sistemleri olan Facebook, Google, Hotmail, Yandex, Yahoo Dropbox gibi sistemleri ben de kullanıyorum. Bu kaçınılmaz. Hatta çoğunuzdan daha çok kullanıyorum. Mesela Cep telefonu adres defteri olarak SİM kartını yada telefon hafızasını değil, doğrudan Google Rehberi'ni kullanıyorum.

Bir ara şirketim varken kimlik resmi, imza sirküsü, vergi levhası, ticaret sicil kaydı vb dosyaları Google Driver üzerinde kaydediyordum. Bu konuda Google, Yandex yada Dropbox farketmez. Kişisel olarak beni takip edeceklerini sanmıyorum, ederlerse de etsinler. Yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. :D

Fakat bazı şeyler gizlilik ister. Mesela vergi borcumu, sağlık sorunlarımı, bankadaki paramı, çocuğumun eğitim seviyesini, notlarını devamsızlıklarını, yada her neyse; sosyal olmayan yönümüzün bir başkası tarafından bilinmesini istemeyiz. Halbuki devlet sistemi bundan çok daha fazla gizlilik ister. Çünkü orada sadece bireysel değil, kollektif mahremiyet de vardır. Yani devlet tek tek bütün bireylerin mahremiyetini koruduğu gibi, ayrıca tümünün bileşiminden toplumun da kolektif mahremiyetini koruması gerekmektedir. Bireysel planda bile olsa devlet bazı şeyleri kendinden bile gizler. Mesela kime oy verdiğinizi...

Demek ki korunması gereken bir mahremiyet vardır.

Diğer taraftan e-Devlet verilerinin çalınmasından, çalan ülkenin yararına sağlanabilecek muazzam bir bilgi vardır. Bunları bizim devlet olarak yapamadığımız şekilde raporlara dönüştürebilirler. Tarih ve zaman aralıklarına göre, bölgelere, illere göre filtrelenebilir bir şekilde emlak ve araç vasıta hareketleri, vergi hareketleri, sağlık işlemleri hukuk ve davalar ve daha bir çok şeyi raporlayıp belirli yerlere, makamlara sunabilirler.


Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *