4 Eylül 2020 Cuma

Evlilik yaşı meselesi

Biz müslümanlar çağın ruhunu yakalama hususunda çok gerideyizdir. Çünkü hala çocuk (erken yaş) evliliğini savunanlar var.

Eskiden ergenliğe girer girmez kız çocuklarını hemen everirlerdi. Bu surette kızlar 12-15 yaş aralığında muhakkak evlenmiş olurdu. 18'ini bulan evde kalmış sayılırdı. 😅

Asrı saadetten günümüze sayısız örnekleri ile çocuk evlilikleri (erken yaş) vardı. Ama bu sadece İslam toplumuna has bir özellik değildi. Avrupa'da da Çinde de kısacası tüm dünyada böyle idi. Kralların padişahların her zaman çocuk yaşında eşleri gözdeleri olmuştur.

Modern öncesi toplumda kadının doğurganlığı önemli olduğu için erken evlenilirdi. Eğer bir kadından 10 çocuk yapmak istiyorsanız kadınla ergenliğe girer girmez evlenmeniz gerekir. Biyolojik açıdan bunun başka bir yolu yoktur. Çünkü 35-40 yaşlarından sonra kadının doğurganlığı azalır veya sona erer.

Ancak günümüzde değer yargıları değişti. Tarıma dayalı feodal bir toplum değiliz artık. Günümüz nüfusu ve toplumsal yaşamı da bu şekilde çok çocuk yapılmasını gereksiz hatta imkansız hale getirmiştir. Şu halde müslümanların erken yaş evlilik ısrarı neden? Bu feodal kafada ısrar etmek neden?

İslam'da nikah için bir yaş var mı?

İslam'da nikahın asgari şartı tarafların buluğ çağına erişmeleridir. Buluğ çağına erişmeden nikah yapılamaz.

Kuran'da kadınları (nisa) nikahlayın diyor. Çocukları (veled/vildan, tıfıl/etfal) demiyor.

Nisa 6. ayette de evlilik için buluğ ve rüşd şartını getiriyor. Ayet şöyle der:

وَابْتَلُوا الْيَتَامٰى حَتّٰٓى اِذَا بَلَغُوا النِّكَاحَۚ فَاِنْ اٰنَسْتُمْ مِنْهُمْ رُشْداً

"Yetim (velisi olmayan sahipsiz) kızları da nikaha erişip erişmediklerini deneyin (araştırın inceleyin). Eğer onlarda olgunluk görürseniz ..."

Ayette de görüldüğü gibi sahipsiz kızlar için bile olsa BULUĞ (biyolojik yeterlilik) ve RÜŞD (akli yeterlilik) nikahın şartlarındandır.


Paylaş:

1 yorum:

Blog Arşivi

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *