Sevgili arkadaşlar "sert/katı anayasa" deyince kanunların sert ve katı olduğu anayasa demek değil. Sert veya yumuşak anayasa denildiğinde bununla kastedilen maddelerinin değiştirilme süreçlerinin kolay veya zor oluşudur. Sert veya katı anayasa, maddelerinin değiştirilmesinin zor olduğu anayasalardır. Tersinden yumuşak anayasa ise maddelerinin değiştirilme rejiminin kolay olduğu anayasalardır.
Bazı maddelerin değiştirilme yasağı da sertliğin bir diğer şeklidir. Türkiye'de 1921 anayasası "Yumuşak anayasa" olarak kabul edilir. Çünkü içinde "değiştirilemez" bir madde yoktu. 1924 anayasası ile devletin şeklinin cumhuriyet olduğu ve bu maddenin değiştirilemeyeceği hükmü getirildi ve böylece 1924'ten bu yana yapılmış olan her üç anayasamız (1924, 1961, 1982) da "katı anayasa" olmuştur. Bunların içinde en sert olanı da 82 anayasasıdır. Çünkü diğerlerinde sadece bir madde değiştirilemezken 82 anayasasında ilk 3 madde değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemezdir.
Anayasanın değiştirilme rejimi (şekli, koşulları, kuralları) yine anayasada belirtilir.
Benim kişisel kanaatime göre anayasaların sık ve kolay değiştirilmesi doğru değildir. Elbette değiştirilebilmeli ama bir değişiklik yaptığınız zaman sizden sonra gelenlerin de benimseyecekleri bir değişiklik olmalıdır.
Yani ben biraz sert anayasadan yanayımdır. 🙂
0 yorum:
Yorum Gönder